Ödön
1 °C
11 °C

Kártérítést követelnek a srebrenicai muzulmánok

MTI
2002.12.20. 18:45
Mintegy egymilliárd dollárnyi kárpótlást követelnek szenvedéseikért az ENSZ-től azok a bosznia-hercegovinai muzulmánok, aki túlélték 1995-ben Srebrenica szerb elfoglalását. Mint a Srebrenicai Nők Szövetsége - a dpa jelentése szerint - pénteken Szarajevóban közölte, mintegy hétezer nő írta alán azt a levelet, amelyet Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak címeztek. Ebben a világszervezettől kérnek kompenzációt meggyilkolt hozzátartozóikért.

Ratko Mladic tábornok boszniai szerb csapatai 1995 nyarán vették be az ország keleti részén szerb környezetben fekvő muzulmán területi beékelődést, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezete előzőleg védett övezetnek nyilvánított. Az ott állomásozó holland ENSZ-katonák nem akadályozták meg, hogy a szerb egységek az ő védelmük alá rendelt több mint 7000 személyt elkülönítsenek és megöljenek. Azóta több mint 8000 srebrenicai muzulmán férfit tartanak eltűntként nyilván a boszniai hatóságok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?