Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Venezuela: London a brit állampolgárok hazatérését ajánlja

MTI
2002.12.21. 17:58
A brit külügyminisztérium azt ajánlotta a Venezuelában tartózkodó brit állampolgároknak, hogy hagyják el a dél-amerikai országot a jelenlegi politikai válság és a fokozatosan romló helyzet miatt. London egyúttal hazarendelte a Venezuelában akkreditált brit diplomaták családtagjait, valamint a külképviseletek azon tagjait, akiknek jelenléte "nem feltétlenül szükséges" - közölte szombaton az AFP-vel egy brit külügyi szóvivő.

A döntésben a külügyminisztérium szerint fontos szerepet játszott, hogy Caracasban és a többi venezuelai nagyvárosban komoly üzemanyaghiány van az olajipari munkások sztrájkja miatt, és ez kihatással lesz a következő napokban a legalapvetőbb árucikkekkel való ellátásra, ami zavargásokhoz vezethet.

A döntés 20 brit diplomatát és családját érinti. A minisztérium már szerdán figyelmeztette a brit állampolgárokat, hogy ne utazzanak Venezuelába. Hasonló figyelmeztetést tett közzé állampolgárainak a hét folyamán Kanada és Németország is. Az Egyesült Államok pénteken este tett a londonihoz hasonló óvintézkedést. A PDVSA venezuelai állami olajvállalatot megbénította a jobboldali ellenzék által Hugo Chávez elnök ellen indított általános sztrájk. A munkabeszüntetés miatt Venezuela, a világ 5. legnagyobb exportőre és 8. termelője, kénytelen volt leállítani nyersolajexportját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!