Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Busht beoltották himlő ellen

MTI
2002.12.21. 22:04
Himlő elleni általános védőoltást kapott szombaton George Bush amerikai elnök. Az Egyesült Államok első embere maga rendelte el a védőoltásokat a katonák és a leginkább fenyegetettnek vélt személyiségek számára egy esetleges biológiai támadás elleni védelmi biztosíték gyanánt. Bármely amerikai állampolgár kaphat emellett védőoltást önkéntes alapon. Az elnök a rendelet múlt pénteki kiadáskor mindazonáltal azt is leszögezte, a kormány nem tud arról, hogy terrortámadás készülne himlővírussal, de elővigyázatosságból fel kell készülni minden eshetőségére.

Bush már döntésének bejelentésekor közölte, hogy ő maga is kéri az oltást, bár kormányzatának más tagjait nem kötelezte erre. Helyi idő szerint szombat délben kapta meg a vakcinát, és orvosai siettek közölni, hogy semmiféle mellékhatás nem mutatkozik a szervezetén.

Egészségügyi szakemberek ugyanis szakmai szempontból vitatják a döntés helyességét az oltás kockázatai miatt. A hatvanas években végzett kutatás szerint minden egymillió beoltott személyből tizenötnél életveszélyes komplikációk lépnek fel, és közülük egy-kettő bele is hal a szövődményekbe. A himlő az egyik legveszélyesebb betegség ugyan, és az esetek 30 százalékában halálos kimenetelű, de az Egyesült Államokban már évtizedekkel ezelőtt gyakorlatilag felszámolták, és 1972-ben beszüntették a védőoltásokat.