Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Irak: feltérképezik a védendő műemlékeket

MTI
2002.12.23. 17:58
Az amerikai hatóságok térképeket készíttetnek Irak történelmi helyszíneiről, nehogy az esetleges légitámadások kárt okozzanak az ott található ókori műemlékekben. Az amerikai kormány több tucat tudóst bízott meg azzal, hogy készítsenek térképeket az ókori Mezopotámia történelmi településeiről. A Bush-kormány el akarja kerülni, hogy bárki is az afganisztáni tálibokkal hasonlítsa össze. Utóbbiak 2001 tavaszán felrobbantották a bámijáni Buddha-szobrokat, világszerte felháborodást váltva ki még az iszlám államok körében is - emlékeztetett Charles Butterworth, a marylandi egyetem kutatója.

A tudósok munkáját nehezíti, hogy az újabb keletu iraki térképek sokszor pontatlanok, illetve szándékos hamisításokat tartalmaznak.

A Tigris és az Eufrátesz folyók közötti térség emberemlékezet óta lakott, az ásatások számtalan egykori települést tártak fel, amelyek megőrizték a babilóniaiak, a káldeusok, a sumérek és a sémiták kultúrájának nyomait. Ur, Babilon, Kis, Larsza, Ninive vagy Nippur romjai rendkívül jó állapotban maradtak fenn.