Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Irak: feltérképezik a védendő műemlékeket

MTI
2002.12.23. 17:58
Az amerikai hatóságok térképeket készíttetnek Irak történelmi helyszíneiről, nehogy az esetleges légitámadások kárt okozzanak az ott található ókori műemlékekben. Az amerikai kormány több tucat tudóst bízott meg azzal, hogy készítsenek térképeket az ókori Mezopotámia történelmi településeiről. A Bush-kormány el akarja kerülni, hogy bárki is az afganisztáni tálibokkal hasonlítsa össze. Utóbbiak 2001 tavaszán felrobbantották a bámijáni Buddha-szobrokat, világszerte felháborodást váltva ki még az iszlám államok körében is - emlékeztetett Charles Butterworth, a marylandi egyetem kutatója.

A tudósok munkáját nehezíti, hogy az újabb keletu iraki térképek sokszor pontatlanok, illetve szándékos hamisításokat tartalmaznak.

A Tigris és az Eufrátesz folyók közötti térség emberemlékezet óta lakott, az ásatások számtalan egykori települést tártak fel, amelyek megőrizték a babilóniaiak, a káldeusok, a sumérek és a sémiták kultúrájának nyomait. Ur, Babilon, Kis, Larsza, Ninive vagy Nippur romjai rendkívül jó állapotban maradtak fenn.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!