Valér
-2 °C
0 °C

A CIA viasszautasította Bagdad meghívását

MTI
2002.12.23. 20:37
Amerikai tisztségviselők hétfőn elutasították azt a bagdadi ajánlatot, miszerint Irak kész akár CIA-ügynököket is fogadni, hogy elvezessék az ENSZ fegyverzetellenőreit bármely gyanúsnak ítélt helyszínre.

Az elutasítás arra hivatkozva történt, hogy Bagdad nem szólhat bele az ellenőrzési folyamatba - jelentette a Reuters hírügynökség. Amir al-Szaadi, Szaddám Huszein iraki elnök tanácsadója vasárnap sajtóértekezletén kijelentette, hogy Irak hajlandó beengedni az országba az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) embereit is. Ez utóbbiak elkísérhetik az ENSZ fegyverzetellenőreit azokra a helyszínekre, amelyekről feltételezik, hogy ott tömegpusztító fegyverek találhatók.

- Az ENSZ Biztonsági Tanácsának és tagjainak, valamint az ENSZ-ellenőröknek a gondja, hogy ki, mit, mikor és hol ellenőriz - szögezte le egy magas rangú amerikai tisztségviselő az iraki ajánlattal kapcsolatban. - Irakon a sor viszont, hogy ellenorizhető bizonyítékát adja, megsemmisítette tömegpusztító fegyvereit. Iraknak arra kell koncentrálnia, hogy együttműködjön a fegyverzetellenőrökkel - tette hozzá az amerikai tisztségviselő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!