Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Hekmatjar szent háborúra szólítja az afgánokat

MTI
2002.12.25. 13:03
Szent háborút helyezett kilátásba az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők ellen Gulburdduin Hekmatjar afgán hadúr, az ország egykori miniszterelnöke.

Hekmatjar szerdán pastu nyelvű üzenetet tett közzé, amelyet hívei terjesztenek a szomszédos Pakisztánban. Az afgán hadúr üzenetében hangoztatta: a tálibokkal, az al-Kaida elmenekült fegyvereseivel és saját erőivel szövetkezve szent háborút indít az országban állomásozó nemzetközi erők ellen.

Hekmatjar a szovjet hadsereg elleni gerillaháború egyik vezéralakja volt, később pedig a tálibok hatalomra jutását segítette. A tálib uralom idején viszont Iránban élt száműzetésben, majd a tálib rezsim bukása után hazatért. Nyugati hírszerző források szerint iráni forrásokból pénzelik.

Mostani üzenetében hangoztatta: az általa vezetett afganisztáni Iszlám Párt, a Hezb-i-Iszlami addig folytatja szent háborúját, a dzsihádot, amíg a külföldi csapatok nem távoznak Afganisztánból, és az országban megalakul az iszlám kormány.

Bár Hekmathar a tálibokkal közös harcról beszélt, pártja nem tudott szövetségre lépni velük. Az októberben folytatott tárgyalásokon állítólag egyes tálib vezetők ellenállása miatt hiúsult meg a szövetség.