Judit
3 °C
7 °C

Hekmatjar szent háborúra szólítja az afgánokat

MTI
2002.12.25. 13:03
Szent háborút helyezett kilátásba az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők ellen Gulburdduin Hekmatjar afgán hadúr, az ország egykori miniszterelnöke.

Hekmatjar szerdán pastu nyelvű üzenetet tett közzé, amelyet hívei terjesztenek a szomszédos Pakisztánban. Az afgán hadúr üzenetében hangoztatta: a tálibokkal, az al-Kaida elmenekült fegyvereseivel és saját erőivel szövetkezve szent háborút indít az országban állomásozó nemzetközi erők ellen.

Hekmatjar a szovjet hadsereg elleni gerillaháború egyik vezéralakja volt, később pedig a tálibok hatalomra jutását segítette. A tálib uralom idején viszont Iránban élt száműzetésben, majd a tálib rezsim bukása után hazatért. Nyugati hírszerző források szerint iráni forrásokból pénzelik.

Mostani üzenetében hangoztatta: az általa vezetett afganisztáni Iszlám Párt, a Hezb-i-Iszlami addig folytatja szent háborúját, a dzsihádot, amíg a külföldi csapatok nem távoznak Afganisztánból, és az országban megalakul az iszlám kormány.

Bár Hekmathar a tálibokkal közös harcról beszélt, pártja nem tudott szövetségre lépni velük. Az októberben folytatott tárgyalásokon állítólag egyes tálib vezetők ellenállása miatt hiúsult meg a szövetség.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?