Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Cseh vegyvédelmi alakulat Irakban?

MTI
2002.12.30. 11:46
Az Irak elleni amerikai támadásra "valamikor január 27-e után" kerülhet sor - írja a Lidové Noviny című prágai lap hétfőn, beszámolva arról, hogy a cseh hadsereg három tisztje amerikai és brit szakértőkkel együtt dolgozik az amerikai hadsereg floridai támaszpontján, ahonnan feltehetően az Irak elleni katonai akciót irányítják majd. A cseh tisztek floridai jelenléte a lap szerint arról tanúskodik, hogy a Pentagon úgy véli: az irakiak ellentámadásuk során nagy valószínűséggel tömegpusztító fegyvereket vetnek be, az amerikai hadseregnek tehát szüksége lesz a térségben állomásozó cseh vegyvédelmi egység közreműködésére az akció során.

A korábbi elképzelések szerint a Kuvaitban dolgozó 251 fős cseh vegyvédelmi alakulat legnagyobb részét január elejére hazahívták volna. A cseh védelmi minisztérium azonban nemrég úgy döntött, hogy ötven katona, valamint a teljes felszerelés Kuvaitban marad 2002. április 1-jéig, az alakulat hazatérő tagjai pedig készenlétben maradnak, hogy ha szükséges, 48 órán belül a térségbe utazhassanak.