Árpád
-2 °C
4 °C

Moszkvai figyelmeztetés Phenjannak

MTI
2002.12.30. 15:25
Moszkva hétfőn felszólította Phenjant, hogy tartsa tiszteletben az atomsorompó-szerződést. Igor Ivanov orosz külügyminiszter kijelentette: Oroszország sajnálkozással vette tudomásul Phenjan döntését, hogy kiutasítja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreit és egyik nukleáris központjában ismét felügyelet nélkül folytat munkálatokat.

Az elmúlt hetekben Észak-Korea eltávolította a NAÜ pecsétjeit arról a jongbjoni laboratóriumról, amely kiégett fűtőrudakból atomfegyver előállítására alkalmas plutóniumot képes előállítani. Az ázsiai ország hetekkel ezelőtt a fenyegető áramhiányra hivatkozva újította fel nukleáris programját felújítását, mert Washington felfüggesztette azokat az olajszállításokat, amelyek a jongbjoni erőmű leállítása okozta energia-kiesést voltak hivatva pótolni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?