Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fehéroroszország: maradhatnak az EBESZ megfigyelők

MTI
2002.12.30. 22:13
A demokratikus szabadságjogok megnyirbálása miatt a Nyugat által diplomáciai elszigeteltségbe taszított Fehéroroszország hétfőn olyan kompromisszumos megállapodásra jutott az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ), amely lehetővé teszi az európai szervezet emberi jogi megfigyelőinek további jelenlétét a szovjet utódállamban.

Az EBESZ bécsi székhelyén a szervezet 55 tagállama hétfőn hagyta jóvá a megállapodást, amelynek értelmében az EBESZ új missziót nyithat a fehérorosz fővárosban jelenlegi képviselete helyett. Ez utóbbi megbízatása december 31-én lejár, de a missziót a fehérorosz belügyekbe való beavatkozással vádoló Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök gyakorlatilag már működésképtelenné tette: októberben távozni kényszerült Minszkből a képviselet utolsó diplomatája is, mert a fehérorosz hatóságok a többi EBESZ-diplomatához hasonlóan az ő akkreditációját sem hosszabbították meg.

A misszió korábban kétségbe vonta a Lukasenkót tisztségében megerősítő tavalyi fehérorosz elnökválasztás tisztaságát.

A január 1-jén megnyíló új misszió új megbízatás alapján működik majd. Az AP jelentése szerint az új mandátum a korábbinál kevesebb megfigyelői feladattal ruházza fel a képviseletet. Az AFP által idézett egyik diplomata szerint a megállapodás ugyanakkor biztosítja, hogy az EBESZ továbbra is figyelemmel kísérheti a fehérorosz politikai életet és az emberi jogok tiszteletben tartását. A mandátum megfogalmazása szerint a misszió "segítséget nyújt a fehérorosz kormánynak" egyebek között "az intézményrendszer megerősítéséhez és a civil társadalommal fenntartott kapcsolatok fejlesztéséhez".