Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Fehéroroszország: maradhatnak az EBESZ megfigyelők

MTI
2002.12.30. 22:13
A demokratikus szabadságjogok megnyirbálása miatt a Nyugat által diplomáciai elszigeteltségbe taszított Fehéroroszország hétfőn olyan kompromisszumos megállapodásra jutott az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ), amely lehetővé teszi az európai szervezet emberi jogi megfigyelőinek további jelenlétét a szovjet utódállamban.

Az EBESZ bécsi székhelyén a szervezet 55 tagállama hétfőn hagyta jóvá a megállapodást, amelynek értelmében az EBESZ új missziót nyithat a fehérorosz fővárosban jelenlegi képviselete helyett. Ez utóbbi megbízatása december 31-én lejár, de a missziót a fehérorosz belügyekbe való beavatkozással vádoló Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök gyakorlatilag már működésképtelenné tette: októberben távozni kényszerült Minszkből a képviselet utolsó diplomatája is, mert a fehérorosz hatóságok a többi EBESZ-diplomatához hasonlóan az ő akkreditációját sem hosszabbították meg.

A misszió korábban kétségbe vonta a Lukasenkót tisztségében megerősítő tavalyi fehérorosz elnökválasztás tisztaságát.

A január 1-jén megnyíló új misszió új megbízatás alapján működik majd. Az AP jelentése szerint az új mandátum a korábbinál kevesebb megfigyelői feladattal ruházza fel a képviseletet. Az AFP által idézett egyik diplomata szerint a megállapodás ugyanakkor biztosítja, hogy az EBESZ továbbra is figyelemmel kísérheti a fehérorosz politikai életet és az emberi jogok tiszteletben tartását. A mandátum megfogalmazása szerint a misszió "segítséget nyújt a fehérorosz kormánynak" egyebek között "az intézményrendszer megerősítéséhez és a civil társadalommal fenntartott kapcsolatok fejlesztéséhez".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!