Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Desmond Tutu bírálja az USA politikáját

MTI
2003.01.05. 09:16
A Nobel-békedíjas Desmond Tutu dél-afrikai anglikán érsek kemény bírálattal illette az Amerikai Egyesült Államok politikáját egy az iraki válságnak szentelt interjúban.

A brit kereskedelmi ITV csatorna számára készült interjúból több részletet a sajtó rendelkezésére bocsátottak vasárnap, az anyag televíziós közvetítését megelőzve.

Az érsek megdöbbenésének adott hangot, amiért az Egyesült Államok olyan gyakran él egyoldalúan hatalmi fölényével. "Hová tűnt az együttérzés és az erkölcs?" - teszi fel a kérdést a dél-afrikai fajvédő rendszer elleni küzdelmével világszerte tekintélyt kivívott Desmond Tutu, majd így folytatja: - Egyszerűen nem hiszek a szememnek, amikor azt látom, hogy Tony Blair brit kormányfő ilyen buzgón támogatja Amerikának, a pökhendi nagyhatalomnak az elnökét.

- Nem tehetek mást, mint reménykedem, hogy az amerikai nép egyszer csak megérti, hogy a béke egyszerűen jobb út - jelentette ki Tutu érsek.

A Nobel-békedíjas érsek értetlenségét fejezte ki amiatt is, hogy miért acsarkodnak bizonyos politikusok annyira Irak ellen, amely azt állítja, hogy nincs atomfegyvere, ha ugyanakkor nem jelent számukra problémát például India, vagy Pakisztán, amelyek nyíltan beismerik, hogy van nukleáris arzenáljuk.

- Ha annyira fontos nekik az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak betartatása Irakban, miért nem fontos ugyanez a világ más tájain, például Palesztinában? - idézte az interjút az AFP.