Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Devizavásárlásra buzdít a lengyel pénzügyminiszter

MTI
2003.01.05. 10:57
Grzegorz Kolodko lengyel pénzügyminiszter a hétvégén ismét rábeszéléssel próbálta "lejjebb beszélni" a zlotyt: felszólította honfitársait, hogy vegyenek minél több devizát, és ekképp járuljanak hozzá a zloty árfolyamának csökkentéséhez.

Kolodko gyakran szónokol a zloty gyengítése végett, nemegyszer figyelmeztette már a központi bankot is kamatcsökkentés szükségességére. Lengyelország, hasonlóan a többi EU-tagjelölthöz, nehezen védelmezi iparának, exportjának versenyképességét, miközben a 2004-ben esedékes EU-tagság felé haladva a nemzeti valuta felértékelődik a kockázat csökkenésére játszó külföldi kötvénybefektetők nagy kereslete miatt. A zloty drágulását támogatja a gazdasági javulás kilátása, a kötvénykeresletet pedig a nagy kamatkülönbség is.

Lengyelországban tavaly, azaz 2002 elején 11,5 százalékos volt a Lengyel Nemzeti Bank alapkamata, ezt több lépésben csökkentették, utoljára novemberben 6,75 százalékra, de a szint még mindig jóval meghaladja az Európai Központi Bank december eleje óta érvényes, 2,75 százalékos kamatminimumát.