Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Oroszország és Dél-Korea együttműködik a térség enyhüléséért

MTI
2003.01.05. 15:58
Oroszország és Dél-Korea kész együttműködni az észak-koreai nukleáris programmal összefüggő problémák megoldása érdekében. Ezt Alekszandr Loszjukov orosz külügyminiszter-helyettes közölte vasárnap, dél-koreai kollégájával folytatott moszkvai megbeszélése után. Phenjan a múlt héten számolt be nukleáris programjának felújításáról, és az atomsorompó-szerződés esetleges felmondásáról. Szöul aktív diplomáciai egyeztetésbe kezdett a bejelentés után: képviselői Washingtont, Moszkvát, és Pekinget is felkeresik. Phenjan egyébként arra hívta fel Szöult, hogy őt támogassa az Egyesült Államokkal szemben.

A vasárnapi egyeztetés után Loszjukov arról számolt be, hogy sok közös vonás van Moszkva és Szöul hozzáállásában: egyik állam sem akarja "túldramatizálni" a helyzetet, és a politikai-diplomáciai lehetőségek kimerüléséig nem tartják indokoltnak, hogy a kérdés az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerüljön. "Moszkva és Szöul is a katasztrófával nem fenyegető, nyugodt, tárgyalásos megoldás híve" - fogalmazott az orosz diplomata. Az orosz és a dél-koreai diplomaták egyetértettek abban is, hogy egyáltalán ne legyenek nukleáris fegyverek a koreai félszigeten.

Az orosz Interfax hírügynökség értesülése szerint Moszkva javaslata értelmében Washington garantálná Észak-Korea biztonságát, cserébe pedig Phenjan lemondana nukleáris terveiről. Loszjukov vasárnap azt is közölte, hogy Moszkva aktivizálja phenjani kapcsolatait a kérdés megoldása érdekében. A külügyminiszter-helyettes szerint az érintett országok, az Egyesült Államok, Dél-Korea, Japán, Kína és Oroszország közül Pekingnek és Moszkvának van a legnagyobb esélye arra, hogy megtalálja a hangot az észak-koreai vezetéssel. Elmondása szerint azonban ez nem egyfajta közvetítő szerepet, hanem "diplomáciai munkát" jelentene.

Moszkva már korábban élesen visszautasította azokat a nyugati vádakat, amelyek szerint Oroszország segítséget nyújt az észak-koreai nukleáris programhoz.