Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Izraeli megtorlás: földgyaluk a menekülttáborban

MTI
2003.01.07. 00:29
Az izraeli hadsereg egységei hétfőn este két gázai menekülttáborba is behatoltak, továbbá a Jordán folyó nyugati partján fekvő Túl-Karemben is megtorló akciót indítottak, egy nappal a tel-avivi kettős pokolgépes merénylet után.

Az izraeli katonák Túl-Karemben - jeruzsálemi bejelentés szerint - tűzharcban súlyosan megsebesítettek egy palesztin "terroristát".

A Gázai övezet központi részén fekvő Magazi menekülttábort csaknem háromtucatnyi izraeli páncélos vette körül, helikopterek nyújtotta légi támogatás mellett. Délebbre, a Hán-Juniszban lévő menekülttáborba ugyancsak izraeli egységek törtek be, itt a hadsereg fedezete mellett bevetett földgyaluk több palesztin házat romboltak földig. Egyelőre nincsenek jelentések arról, hogy a gázai összetűzéseknek voltak-e áldozataik.

A vasárnap esti tel-avivi kettős robbantásnak - a két öngyilkos palesztin merénylő mellett - 23 halottja volt. A Háárec címu izraeli napilap internetes honlapján a már azonosított áldozatok listáját ismertetve arról számolt be, hogy öt külföldi vendégmunkás is meghalt, köztük két román, egy-egy kínai, bolgár és ghánai állampolgár. A Háárec jelentése azt valószínűsíti, hogy az egyik áldozat romániai magyar volt, ugyanis az izraeli lap Szabó Mihályként nevezi meg (vagyis a vezetéknevet elől jelölve) a 39 éves romániai halottat, aki már ötödik éve dolgozott az egyik tel-avivi építőipari cég munkásaként, s az elmúlt időszakban fivére, majd felesége is csatlakozott hozzá.