Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Klaus a legnépszerűbb elnökjelölt

MTI
2003.01.07. 07:28
Csehországban, ha a parlament helyett közvetlenül a lakosság választhatná az államfőt, akkor Václav Klaus volt kormányfő és képviselőházi elnök esélyei lennének a legnagyobbak - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet decemberben készített a prágai TNS Factum közvélemény-kutató intézet. A felmérés szerint Václav Klaust, aki a jobboldali Polgári Demokratikus Párt (ODS) államfőjelöltje, a megkérdezettek 34,1 százaléka választaná. Petr Pithart szenátusi elnököt a koalíciós Kereszténydemokrata Unió - Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) elnökjelöltjét az emberek 16,5 százaléka támogatná. A harmadik helyen Otakar Motejl ombudsman végzett 13,3 százalékos támogatottsággal. Ő azonban nem elnökjelölt, mert a kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) belső referendumában alulmaradt Jaroslav Bures volt igazságügy-miniszterrel szemben.

Burest a felmérés szerint viszont csak az emberek 10,4 százaléka választaná. A negyedik hivatalos elnökjelölt Miroslav Krízenecky, az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) képviselője, csak a megkérdezettek két százalékának volt a legrokonszenvesebb.

A jelenleg érvényben lévő alkotmány szerint azonban az államfőt a parlament két háza választja meg közös ülésén. A képviselőház és a szenátus elnökválasztó ülése január 15-re van kitűzve. Prágai megfigyelők úgy vélik, hogy a Klaus, Pithart, Bures, Krízenecky négyesből az első fordulóban senki sem lesz megválasztva, s ezért második elnökválasztási fordulóra kerül sor.