11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Orosz-amerikai hírszerzési együttműködés

MTI
2003.01.20. 18:22
Az orosz hírszerzés a kilencvenes években titokban amerikai megfigyelőműszert telepített Észak-Koreába az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA kérésére, hogy az Egyesült Államok nyomon követhesse a phenjani kormány atomprogramját.

A The New York Times hétfői számának értesülése szerint az amerikai berendezést Oroszország phenjani követségén helyezték el, és a CIA képezte ki kezelésükre az orosz felderítés (SZVR) tisztjeit, az információkat pedig megosztották. A közös művelet már véget ért, bár a lap nem tudja, meddig tartott, eredményes volt-e, s hírszerzési forrásai azt sem közölték, hogy az oroszok helyeztek-e máshova is ilyen műszert a követségen kívül.

A titkos együttműködés a két hírszerző ügynökség között a kilencvenes évek első felében, a Szovjetunió összeomlása után jött létre. A lap szerint a CIA nem bízott abban, hogy az oroszok minden értesülést átadnak, amelyre a berendezés révén tettek szert, noha bizonyíték nem volt arra, hogy az adatokat manipulálták volna.

A lap tudomása szerint olyan berendezésről lehetett szó, amely méri a plutónium újrafeldolgozásakor gáz formájában felszabaduló kripton izotópot.  • Hírek
  • Bankszámla