Géza
-12 °C
-4 °C

Amerikai figyelmeztetés az ENSZ Biztonsági Tanácsának

MTI
2003.01.20. 20:10
Colin Powell amerikai külügyminiszter hétfőn arra intette az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy ne bújjon ki felelőssége alól az iraki fegyverzetellenőrök jövő hétfőn esedékes beszámolója után.

Powell szerint a Biztonsági Tanács nem riadhat vissza, ha Irak nem tesz eleget kötelezettségeinek. "Nem kárhoztathat bennünket tehetetlenségre a félelem az előttünk álló nehéz választások miatt" - hangsúlyozta az amerikai külügyminiszter a Biztonsági Tanácsnak a terrorizmus elleni küzdelemről rendezett tanácskozásán, amelyet azonban alapvetően az iraki kérdés uralt. A BT hétfői tanácskozásán kiütköztek az ellentétek Irak ügyében. Egyedül Jack Straw brit külügyminiszter volt Washingtonnal azonos hullámhosszon. Leszögezte, hogy a bagdadi rezsim napjai meg vannak számlálva, ha nem vet véget a bújócskának. Straw azzal kapcsolta össze a terrorizmus elleni harcot az Irak elleni katonai akcióval, hogy a rezsim tömegpusztító fegyverei terroristák kezére kerülhetnek.

Joschka Fischer német külügyminiszter ugyanakkor leszögezte, hogy országa ellenzi az Irak elleni háborút, Igor Ivanov orosz külügyminiszter pedig arra figyelmeztetett, hogy a terrorizmus elleni küzdelem sikere a széles antiterrorista koalíció egységétol függ, és a harc még csak az elején tart.