Emőke
-4 °C
9 °C

Meggyaláztak egy zsidó temetőt Szlovákiában

MTI
2003.01.21. 18:28
Negyedszer gyalázták meg keddre virradó éjszaka a szlovákiai Bán (Bánovce nad/Bebravou) zsidó temetőjét. Az ismeretlen vandálok ezúttal 35 síremléket döntöttek le és horogkeresztet festettek a temető kapujára. Az anyagi kár mintegy százezer korona.

A korábbi sírgyalázások sorában egy alkalommal sikerült elfogni a tetteseket, akiket pénzbírságra ítéltek, majd ebből a pénzből javították meg az akkor tönkretett síremlékeket. Furcsa módon ezúttal ugyanazokat a sírköveket döntötték ki, amelyeket korábban a pénzbírságból állítottak helyre.

A TASR szlovák hírügynökség jelentése szerint az egyik helyi lakos a többrendbeli sírgyalázás kapcsán azt mondta: "Nincs miért csodálkozni, Bán egy fasiszta város." Ez a vélemény talán azzal hozható összefüggésbe, hogy annak idején ebben a városban tanult, később pedig itt paposkodott, s fejtett ki erős fasiszta hatást Jozef Tiso. Az 1938-tól 1945-ig fennállt első szlovák állam miniszterelnöke, majd elnöke, Hitler csatlósa hetvenezer zsidót hurcoltatotott el Szlovákiából a haláltáborokba, ezért 1947-ben háborús bűneiért Pozsonyban kivégezték. A XIX. század végén az akkor 2500 lélekszámú kisváros minden ötödik lakója zsidó volt. A sorozatosan meggyalázott báni zsidó temetőbe ma már nem temetkeznek.