Börtönben a türkmén elnök ellenfelei

MTI
2003.01.22. 18:21
Negyvenhat személyt ítéltek eddig börtönbüntetésre Türkmenisztánban az államfő ellen tavaly novemberben megkísérelt "merényletben" játszott állítólagos szerepük miatt. A gyorsított eljárással lefolytatott pereket, amelyekben számos életfogytig szóló ítélet is született, fenntartással kezelik külföldi megfigyelők. Mint az AFP által idézett diplomaták elmondták: a perek és a kihirdetett súlyos ítéletek alapján fölmerül a gyanú, hogy a merényletet maga Saparmurat Niyazov államfő rendezte meg. Célja pedig az volt, hogy ezzel az ürüggyel lecsaphasson az ellenzékre.

Niyazov 1985 óta vaskézzel kormányozza a közép-ázsiai köztársaságot. 1999 végén "életre szóló" elnöki mandátumot szavaztatott meg magának a parlamenttel. A november 25-i merénylet során, amelyet az államfő sértetlenül úszott meg, ismeretlen személyek automata fegyverekből nyitottak tüzet Asgabat belvárosában Nyijazov gépkocsijára. Az incidensért nyomban az ellenzéket tette felelőssé.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla