Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

A szerb nacionalisták szolidárisak Husszeinnel

MTI
2003.01.25. 19:21
Mintegy kétezer szerb nacionalista gyűlt össze szombaton Belgrádban, hogy kinyilvánítsa szolidaritását az iraki néppel és annak vezetőjével, Szaddám Huszeinnel.

A találkozót a jobboldali szélsőséges Szerb Radikális Párt (SRS) hívta össze, és minden résztvevő megkapta az SRS vezére, Vojislav Seselj "Szaddám Huszein az agresszív globalizmus ellen" című könyvét - jelentette a Beta belgrádi hírügynökség. Seselj Szaddám Huszeint "testvérnek" titulálta, aki az olyan globális ártalmak ellen küzd, mint a Coca-Cola, a rockzene és a drogfogyasztás.

A hatalmas Szaddám Huszein-képpel és iraki zászlóval díszített színpadon Seselj dicsérte Irakot, amiért megpróbálja megvédeni magát az Egyesült Államok világuralmi törekvéseivel szemben. "Irak harca a mi harcunk is egyben" - hangoztatta Seselj, majd kijelentette: ahová az Egyesült Államok beteszi a lábát, ott nincs többé demokrácia.

Mint az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, Jugoszlávia Joszip Broz Tito elnöksége idején jó kapcsolatokat ápolt Irakkal. Ez a jó viszony a Milosevic-rezsim alatt is megmaradt, erős Amerika-ellenességgel párosulva. Az AP felidézte még: nemrégiben a jelenlegi jugoszláv vezetés kénytelen volt elismerni, hogy egy állami cég fegyvereket adott el Bagdadnak, megsértve ezzel az ENSZ fegyverembargóját. A jugoszláv hatóságok a botrány nyomán ígéretet tettek, hogy leállítanak mindennemű illegális kereskedelmet Bagdaddal.