Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Davosi tüntetés, berni összecsapások

MTI
2003.01.25. 22:01
Mintegy kétezren tüntettek szombat délután Davosban a háború és az embertelen globalizáció ellen.
A svájci rendőrség hermetikusan lezárta a Világgazdasági Fórum helyszínét, és Davoson kívül ellenőrző pontot létesített. Az aktivisták egy része megtagadta a motozást, és leláncolta magát a vasúti kocsikban, fennakadásokat okozva a közlekedésben. Ezeket az aktivistákat visszaküldték a Davostól 30 kilométernyire lévő Landquart vasútállomásra.

A vasútállomáson és a Fideris ellenőrző pontnál incidensekre került sor. Ezek miatt a globalizációt bírálók egy részét a rendőrök nem engedték be Davosba. Az állomáson könnygázt, vízágyúkat és gumilövedékeket vetettek be. A szervezők eredetileg hatezer résztvevőt vártak. Az egyébként békés, tarka demonstráció befejeztével, kora este különböző szerelvényekre szétosztva küldték vissza a tüntetőket Bernbe és Zürichbe, jelentette a dpa.

Bernben a globalizációt bíráló aktivisták és a svájci rendőrök között heves összecsapásokra került sor szombat este. A rendorök könnygázt, vízágyúkat és gumilövedékeket vetettek be. A rendőrség szerint 1200-1300 tiltakozó, köztük több álarcos aktivista vett részt az esti demonstráción. A tüntetők megpróbálták a parlament felé venni útjukat, jelentette az sda svájci hírügynökség.