Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Több mint 80 tudományos kísérletet végeztek a Columbián

MTI
2003.02.02. 10:39
Több mint 80 tudományos kísérletet hajtottak végre az űrhajósok a szombaton szerencsétlenül járt Columbia űrsikló küldetésének 16 napja során. Olyan protein-fiolákkal látták el a Columbia személyzetét, amelyekkel az AIDS, a Huntington-, valamint az Alzheimer-kór gyógyításával kapcsolatos kísérleteket végezhettek - jelentette ki Moriyama Hideaki, a nebraskai egyetem biokémikusa, aki reményét fejezte ki, hogy valami megmaradt az eredményekből, különben négy év munkája veszett kárba.

Saját magukat is vizsgálták

Az űrhajósok mintákat gyűjtöttek saját vérükből, vizeletükből és nyálukból is, hogy ellenőrizzék: van-e csontritkulásuk, vesekövük, izomsorvadásuk, és gyengült-e immunrendszerük. Az izraeli űrkutatási ügynökség és a tel-avivi egyetem olyan kísérletet szponzorált, amelynek során a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán felett kamerákkal kellett felkutatni a Szaharától induló hatalmas porfelhőket, amelyek komoly kihatással lehetnek Földünk éghajlatára.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek