Taksony
-2 °C
3 °C

Nemzetközi részvétnyilatkozatok a Columbia tragédia miatt

MTI
2003.02.02. 11:08
Újabb állam- és kormányfők nyilvánították részvétüket vasárnap a Columbia amerikai űrsikló szombati tragédiája miatt.

Tony Blair brit kormányfő George Bush amerikai elnökhöz és Ariel Saron izraeli miniszterelnökhöz intézett levelében fejezte ki együttérzését. Jean Chrétien kanadai miniszterelnök az áldozatul esett űrhajósok bátorságát méltatta. Vatikáni közlés szerint II. János Pál pápa megrendülten fogadta a katasztrófa hírét, és imádkozott az űrhajósokért.

Atal Behari Vadzspaji indiai miniszterelnök részvétüzenetében kiemelte országa gyászát, mivel az egyik urhajósnő, Kalpana Chawla indiai születésű volt, és a 80-as évek óta élt az Egyesült Államokban. Abdul Kalam indiai államfo kijelentette: az ország népe büszke Kalpanára.

Részvétét nyilvánította Leszek Miller lengyel miniszterelnök, Pascal Couchepin svájci államelnök, valamint az iráni és a dél-afrikai kormány is.

Az Egyesült Államokban több zsidó közösségben tartottak szombaton este, a sábbát ünnep befejeztével gyászszertartást a zsinagógákban Ilan Ramon űrhajós emlékére, akinek alakja azért is jelképessé vált, mert apja a holokauszt túlélője volt.