Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Hoont: 'London fenntartja a nukleáris fegyverek bevetésének jogát'

MTI
2003.02.02. 13:50
A brit védelmi miniszter szerint London fenntartja a nukleáris fegyverek bevetésének jogát "szélsőségesen kiélezett önvédelmi helyzetben".

Geoff Hoont a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában szembesítették egy korábbi kijelentésével, amelyben alig burkoltan figyelmeztette Szaddám Huszein iraki elnököt, hogy "megfelelő körülmények között" Nagy-Britannia nem riadna vissza nukleáris csapástól sem. (Nemrégiben viszont a kabinet egy másik tagja ezt elképzelhetetlennek tartotta.) Hoon közölte: a kormány mindig következetesen képviselte az atomütőero alkalmazásáról kialakított álláspontot.

Azt a kérdést, hogy az ezzel ellentétesen nyilatkozó kabinettag, Claire Short fejlesztési miniszter helytelen álláspontot képviselt-e, a védelmi miniszter azzal tompította, hogy "valóban nehéz elképzelni a szélsőségesen kiélezett önvédelmi helyzet körülményeit". Ezzel együtt is fenn kell tartani a nukleáris csapás jogát ilyen körülmények esetére, máskülönben nyilvánvaló, hogy nem érvényesül az elrettentő hatás.

A hétvégi brit sajtóban felvetett értesülésekre, amelyek szerint George Bush amerikai elnök és Tony Blair brit kormányfő hathetes határidőt tuzött ki a háború megkezdésére, Hoon védelmi miniszter a BBC műsorában azt mondta: nincs ilyen rögzített menetrend.  • Eladnék
  • Hírek