Phenjan tiltakozik az amerikai katonai készülődés ellen

MTI
2003.02.04. 10:15
Észak-Korea kemény hangon elítélte kedden az amerikai védelmi minisztériumnak azt a parancsát, amellyel a Pentagon B-52-es és B-1-es bombázókat helyezett készenlétbe távol-keleti bevetésre. Észak-Korea már régóta azzal vádolja az Amerikai Egyesült Államok kormányát, hogy katonai támadást készít elő a Koreai-félsziget északi részének megszállására, s a hétfői döntésben e támadó szándék újabb bizonyítékát látja. "Az Egyesült Államok katonai jelenlétének megerősítésre készül Japánban és Dél-Koreában, hogy gyilkos nyomást gyakoroljon ránk" - idézte az AFP az észak-koreai rádiót. Az észak-koreai KCNA hírügynökség szerint Észak-Korea népe készen áll az ország vezére által és a szocializmus által megkívánt áldozatokra, "bármilyen változások történnek is a világban".

Amerikai védelmi források jelezték hétfőn: az észak-koreai nukleáris program körüli fejlemények miatt a Pentagon azt fontolgatja, hogy repülőgép-hordozó anyahajót küld a Koreai-félsziget partjaihoz. E lépéssel üzenni kíván Észak-Koreának: az Egyesült Államok az iraki válságra összpontosítva is képes elhárítani minden fenyegetést a Koreai-félsziget térségében. Tizenkét B-52-es és tizenkét B-1-es bombázó már megkapta a parancsot, hogy álljon készültségben távol-keleti bevetésre.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla