Koszovó egyelőre nem függetlenedik

MTI
2003.02.10. 18:52
Engedve a nagy nemzetközi nyomásnak, a koszovói parlament elnöksége úgy döntött, hogy nem tűzi a törvényhozás napirendjére a vitát a 42 tartományi képviselő által benyújtott függetlenségi nyilatkozatról. A tartomány önállóságát kikiáltó deklaráció elfogadását az egykori gerillavezér, Ramus Haradinaj vezette Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) nevű párt kezdeményezte. A pristinai sajtó szerint a két másik nagy albán párt, a Koszovói Demokrata Párt és a Koszovói Demokratikus Szövetség ellenezte ugyan a nyilatkozat elfogadását, de hivatalos formában nem foglalt állást ellene.

Haradinajék azért követelték a függetlenségi nyilatkozat elfogadását, mert a szerb-montenegrói államközösség alkotmányos alapokmányának bevezető rendelkezései között maradt az a cikkely, mely szerint Koszovó Szerbia autonóm tartománya, amely jelen pillanatban az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatával összhangban nemzetközi közigazgatás alatt áll. A koszovói albán politikai vezetés hasztalan kérte a nemzetközi közösségtől, hogy gyakoroljon nyomást Belgrádra az említett paragrafus törlése végett. Oszi németországi útja során Bajram Rexhepi tartományi kormányfő azzal fenyegetőzött, hogy a parlament kikiáltja a függetlenséget, amennyiben az alkotmányos alapokmány bármilyen formában említést tesz Koszovóról.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás