Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Megtalálták a Columbia bal szárnyát

MTI
2003.02.11. 00:34
Megtalálták a február 1-én szerencsétlenül járt Columbia amerikai űrrepülőgép baloldali szárnyának egyik darabját. A roncsdarab kulcsfontosságú lehet a katasztrófa okának a megállapításában.

Michael Kostelnik, az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA egyik vezetője elmondta: pontosan még nem tudják még, hogy a szárny melyik szerkezeti eleme került a kutatóalakulatok birtokába.

A Columbia tragédiájának legvalószínűbb magyarázata a bal szárny sérülése. Az amerikai légierő egyik földi telepítésű követőkamerájának nagyfelbontású képei azt mutatják, hogy a bal szárny belépőéle súlyosan megsérült - mutatnak rá szakértők. A roncsdarabot a Louisiana államban lévő Barksdale légitámaszpontra szállították, ahol tüzetesen megvizsgálják.

Ugyancsak előkerült a két főfutómű-akna egyikének egy burkolati darabja is. Azt még nem tudni, hogy melyikről - a bal-, vagy a jobboldali szárny alatt lévő - futóműről levált darabról van szó. A Columbia felrobbanása előtt az első vészjósló jelek egyike éppen az volt, hogy a baloldali futóműakna túlhevült.  • Vennék
  • Hírek