Taksony
-2 °C
3 °C

Magyar nukleáris szakértő utazik Irakba

MTI
2003.02.18. 11:19
Várhatóan márciustól egy magyar szakértő is részt vesz a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nukleáris ellenőreinek iraki tevékenységében. A nemzetközi ügynökség a Külügyminisztériumon keresztül még tavaly novemberben kereste meg az Országos Atomenergia Hivatalt (OAH), hogy Magyarország is delegáljon szakértőt iraki nukleáris ellenőrzési csapatába. Az OAH, kedden az MTI-nek eljuttatott közleménye szerint, Pető Ákost, az intézmény főosztályvezetőjét jelölte a feladatra, a nemzetközi ügynökség pedig a múlt héten jelezte, hogy elfogadta a jelölést.

Pető Ákos az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a tervek szerint március 2-től május 2-ig vesz majd részt a nemzetközi munkában. Hozzátette: március első hetében Bécsben készítik fel a feladatra, és ezt követően utazik majd a helyszínre. Beszámolója szerint az ügynökség Irakban tevékenykedő szakembereit rendszeresen, havonta, illetve kéthavonta váltják. Pető Ákos jelenleg az atomsorompó-szerzodéssel kapcsolatos, Magyarország által vállalt kötelezettségek betartásának ellenőrzését vezeti az Országos Atomenergia Hivatalnál.

Jelenleg Irakban tartózkodik egy magyar vegyifegyver-szakértő is: Földi László őrnagy az ENSZ vegyi fegyvereket ellenörző csoportjának munkájában vesz részt.