Lemondott a bolíviai kormány

MTI
2003.02.18. 21:58
A múlt héten kirobbant és mintegy harminc halálos áldozatot követelő belpolitikai válság nyomán kedden teljes egészében lemondott a bolíviai kormány. A testület szándékáról levélben értesítette Gonzalo Sánchez de Lozada elnököt. A múlt héten a hadsereg oszlatta szét a 40 százalékos fizetésemelést követelő rendőrök ezreinek tüntetését. A zavargásokban az AP szerint 29, más források szerint 33 ember veszítette életét és megsebesült mintegy 160 személy. A rendőrök azért vonultak utcára, hogy tiltakozzanak a kormány gazdasági elképzelései ellen, amelyek értelmében egyebek közöt az állami fizetésekbőllevonnának 12 százalék adót. Ez körülbelül 750 ezer állami tisztségviselőt, köztük a rendőrségi alkalmazottakat is érintené. A zavargások során garázda elemek boltok tucatjait fosztották ki és felgyújtottak legalább 13 kormányépületet. Az ostromlott elnöki palotából mentőautóban kimenekült Lozada elnök országos televíziós beszédben szólított fel nyugalomra, bejelentve a tervezett adóemelés felfüggesztését.

Sanchez de Lozada közölte azt is, hogy hivatali idejének hátralévő részére - több mint négy évre - lemond elnöki fizetéséről. Az Egyesült Államokban tanult 72 éves bányamenedzser tavaly augusztusban került hatalomra a szavazatok mindössze 22 százalékával. A kormány lemondását követően az államfő új, az eddiginél kisebb létszámú kabinetet jelölhet ki. Valószínűleg 5-6 tárcavezetővel és 18 miniszterhelyettessel kevesebb lesz az új végrehajtó testületben.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás