Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Irak: Japán megakadályozná az olajárrobbanást

MTI
2003.02.20. 10:16
A japán kormány mozgósítani fogja, főként aukciók révén piacra dobja az olajkészleteket, amennyiben az Egyesült Államok Irak elleni háborúja zavarokat okoz az olajpiacon. A nemzetközi közösség így együttműködve akarja majd megakadályozni az árrobbanást - közölte Murata Szeidzsi, ipari és kereskedelmi miniszter-helyettes.

Japán egyrészt a Nemzetközi Energiaügynökséggel egyeztetve az olajtartalékok koordinált piacra dobását tervezi szükséghelyzetben, másrészt odahaza tenderek révén értékesítené a készleteket. Murata azt azonban kizárta, hogy az országok még a háború beindítása előtt megválnának készleteiktől, jóllehet az árak a háborús kilátások miatt máris erőteljesen drágulnak.

A miniszter-helyettes a Japán Olajipari Szövetség elnökének, Okabe Keicsiro-nak arra vonatkozó felhívására reagált, hogy a kormány barterüzletek révén dobja piacra az olajkészleteket, megakadályozandó a további áremelkedést. Okabe azt is felvetette, hogy még az állami készlet-akciók - és az Irak elleni támadás előtt - a magánszektor által felhalmozott olajtartalékokat kellene felhasználni.