Kétszáztízezer amerikai Irak körül

MTI
2003.02.25. 07:37
Újabb - ötödik - repülőgép-hordozó csatlakozik az amerikai haditengerészet Irak közelében felfejlődött közel száz flottaegységéhez. A Pentagon hétfői közlése szerint az ötödik repülőgép-hordozó - a Kitty Hawk - Japán térségéből már az Ománi-öbölbe érkezett, s a napokban áthalad a Hormuzi-szoroson. A Kitty Hawk repülőgépeinek bombázási hatósugara attól kezdve már eléri Irakot, éppúgy, mint a térségben lévő két másik repülőgép-hordozó, az Abraham Lincoln és a Constellation repülőinek hatósugara - jelentette az AFP.

A Földközi-tenger keleti medencéjében tartózkodik két további repülőgép-hordozó, a Theodore Roosevelt és a Harry Truman, amelyek ebből a térségből szintén csapást tudnak mérni Irakra. Az amerikai haditengerészet 60 flottaegysége van jelenleg a Perzsa-öbölben - repülőgép-hordozók, cirkálók, rombolók, tengeralattjárók és üzemanyag-szállítók - a Földközi-tenger keleti és középső medencéjében pedig további 34.

A Perzsa-öbölben kétéltű partraszállító hajók várakoznak tengerészgyalogosokkal, helikopterekkel, könnyű és nehéz harckocsikkal megrakodva. Összesen 210 ezer katonát szállítottak az amerikaiak az Irakot körülvevő térségekbe.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek