Botond, Mózes
EUR 389,75 Ft
USD 373,54 Ft
12 °C
29 °C

Fabius szerint kapitális ballépést követett el Chirac

MTI
2003.02.25. 21:51
Könyörtelenül megbírálta a kelet-európai országok Amerika-barát álláspontját sértő módon kifogásoló francia államfőt Laurent Fabius volt miniszterelnök. A szocialista politikus szavai szerint Jacques Chirac elnök "kapitális ballépést" követett el, amikor a brüsszeli rendkívüli uniós csúcsértekezlet alkalmából "lenéző stílusban kioktatta a volt szovjet tömb egykori országait", amiért támogatásukról biztosították Washington iraki politikáját. Ezek az országok negyven évig szenvedtek a totalitarizmus igája alatt anélkül, hogy tőlünk segítségre számíthattak volna - jelentette ki Fabius. Nyilatkozatát a Le Parisien szerdai száma közli, de tartalma már kedd este ismertté vált Párizsban. Mitterrand egykori miniszterelnöke, aki jelenleg a nemzetgyűlés szocialista frakciójának képviselője, rámutatott: a történelmi tények ismeretében Franciaországtól elvárható lenne, hogy megértést tanúsítson a kelet-európai országok magatartása iránt, márpedig az elnök "fölösleges és arrogáns szavaiban" ennek nyoma sem volt. Ez a hozzáállás - emelte ki Fabius - csak arra jó, hogy "még inkább az Egyesült Államok karjaiba kergesse a szóban forgó országokat".

Elismeréssel adózott viszont annak a szerepnek, amelyet Párizs az iraki válság kezelésének folyamatában magára vállalt. "Franciaország ebben a kérdésben a legjobb arcát mutatta meg" - mondta, hangsúlyozva, hogy a szocialisták a mostani helyzetben a kormány mellett állnak, támogatják az ENSZ Biztonsági Tanácsában képviselt magatartását.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek