Ervin
14 °C
22 °C

Az iraki elit katonák halálukig harcolnak

MTI
2003.03.01. 22:41
Az iraki elit alakulatok szombaton biztosították Szaddám Huszein elnököt, hogy halálukig harcolnak Irak és vezére védelmében. A Köztársasági Gárda, Szaddám Huszein legjobban felfegyverzett különleges erőinek hűségnyilatkozata azon a találkozón hangzott el, amelyen Szaddám Huszein katonatisztekkel vitatta meg az iraki stratégiát az elkerülhetetlennek látszó háborúra készülve.

"Megerősítették az elnöknek, hogy felkészülésüket befejezték és hadgyakorlatokat hajtottak végre, minden eshetőséget számításba véve" - jelentette az INA iraki hírügynökség. "Megígérték az elnöknek, hogy az agresszorokkal harcot vívó kardok lesznek és készek áldozatot hozni a vértanúság szintjén, hogy megvédjék vezetőjüket, országukat és szentségeiket" - tette hozzá az INA.

A Köztársasági Gárda hadosztályai - amelyeknek parancsnoka Szaddám Huszein fia, Udaj - alkotják a rezsimet támogató legjelentősebb haderőt. Az iraki hadsereg most mintegy 375 ezer katonából áll, beleértve a Köztársasági Gárda hat reguláris hadosztályát. A reguláris hadosztályok és a Különleges Köztársasági Gárda egységei a legjobban felszerelt és legjobban kiképzett csapatok - írta a Reuters.

Amerikai tisztségviselok a héten közölték, hogy a Köztársasági Gárda hadosztályainak északi támaszpontjairól katonákat és hadfelszerelést vezényeltek délre, Bagdad irányába, nyilvánvalóan Szaddám Huszein szülovárosa, Tikrit és a főváros védelmének megerősítésére.