Konrád
8 °C
26 °C

Merénylet Kadirov ellen?

MTI
2003.03.03. 11:38
Tűzharc alakult ki hétfő reggel Csecsenföldön orosz csapatok és csecsen fegyveresek között az Argunt Gudermesszel összekötő főúton. A tűzpárbaj következtében megsebesült a gépkocsikonvojával az érintett útvonalon haladó Ahmad Kadirovnak, a Moszkva által támogatott csecsen kormányzat vezetőjének négy testőre is.

Ruszlan Cakajev csecsen belügyminiszter közlése szerint nincs ok azt feltételezni, hogy az akció a politikus ellen irányult. Cakajev annak a nézetének adott hangot, hogy Ahmad Kadirov véletlenül került bele a csecsen lázadók és az orosz szövetségi erők egyik egysége közötti tűzharcba. Az elnököt szállító gépkocsi néhány kisérő járművel együtt a lövöldözés észlelésekor elhajtott Gudermesz felé, míg testőrei harcba bocsátkoztak a csecsen fegyveresekkel - mondta a belügyminiszter.

Egy meg nem nevezett orosz rendőrségi forrás a csecsen belügyminiszter nyilatkozatának ellentmondva azt közölte, hogy a támadás célpontja Ahmed Kadirov volt. Mint mondta, az összecsapásnak nem csak sérültjei, de halálos áldozatai is vannak, életét vesztette az orosz belügyi alakulatok három csecsen származású tagja, akik Kadirov testőrségének segítségére siettek.