Meghalt Joszeliani grúz hadúr

MTI
2003.03.04. 14:55
Életének 77. évében kedden Tbiliszi egyik kórházában elhunyt Dzsaba Joszeliani egykori grúz hadúr. A férfit február 26-án szélütéssel szállították kórházba, megoperálták, de már nem tért magához - közölték a grúz állami televízióban. Joszeliani a szovjet időkben testi sértésért és rablásért ült börtönben, összesen húsz évet töltött rács mögött. A Szovjetunió felbomlását követően kulcsszerepet játszott Grúzia történelmében, megalakította hírhedt félkatonai egységét, a Mhedrionit (Lovasok), az 1990-es évek elején harcolt Dél-Oszétiában és Abháziában.

Joszeliani ellentmondásos egyéniség volt. Egyaránt jól érezte magát katonai terepruhában és fehér öltönyben, fehér csokornyakkendovel, fehér sétapálcával. Nyelvész volt és író, emellett tehetséges politikus.

Egyike volt az 1991-92-es, Zviad Gamszahurdia elnök hatalmát megdöntő felkelés vezetőinek, az ő segítségével került hatalomra Grúzia jelenlegi elnöke, Eduard Sevardnadze. A 90-es évek közepén Joszelianit tekintették a kaukázusi ország második legbefolyásosabb emberének. 1995 elején Sevardnadze utasítást adott a Mhedrioni feloszlatására, azzal vádolva a csoportot, hogy súlyos bűnügyekbe keveredett. Még ugyanabban az évben őrizetbe vették Joszelianit, azzal vádolva őt, hogy pokolgépes merényletet szervezett az államfő ellen. 1998-ban 11 évi börtönre ítélték, majd három évvel később elnöki kegyelemben részesült. Joszeliani az utóbbi idoben ismét politikai tevékenységbe fogott, és bejelentette, hogy ez év őszén indul a parlamenti választásokon.  • Hírek
  • Személyi kölcsön