Huszein az ENSZ által előírt rakétamegsemmisítésről

MTI
2003.03.06. 00:05
Az asz-Szamúd-rakéták megsemmisítését előíró ENSZ-rendelkezés egy trükk, amely azt szolgálja, hogy megtörje az irakiak harci szellemét még az ellenséges támadás előtt, jelentette ki szerdán Szaddám Huszein iraki elnök.

"Miután nem talált tömegpusztító fegyvereket az ellenség - hiszen azok nem is léteznek - apróbb dolgokra, köztük a rakétákra irányította figyelmét" - fejtegette az iraki diktátor a hadsereg parancsnokainak egy csoportja előtt.

Megnyilatkozását - amelyben azt állította, hogy az asz-Szamúd 2-esek sem Izraelt, sem az Egyesült Államokat nem képesek elérni - az állami televízió is közvetítette.

A 150 kilométernél nagyobb hatótávolságú rakéták megsemmisítésének múlt szombati kezdete óta Szaddám először nyilvánított véleményt a világszervezet főellenőre, Hans Blix által sürgetett lépésről. A követelésnek engedve Irak eddig 28 asz-Szamúd-2-esét tette tönkre a birtokában lévő mintegy száz darabból.

Az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy az iraki diktátor nyilatkozata befolyásolja-e majd a további rakétamegsemmisítéseket.  • Tippek
  • Babaváró hitel