Oroszokat menekítenek ki Irakból

MTI
2003.03.09. 16:13
Vasárnap az orosz polgári védelmi minisztérium újabb repülőgépet küldött Bagdadba, amely mintegy 150 orosz állampolgárt hoz haza az iraki fővárosból. Ez már a negyedik ilyen légi járat Moszkva és Bagdad között: a múlt héten megkezdődött akció során eddig közel 500 orosz hagyta el Irakot. A hivatalos kiküldöttek családtagjai már korábban elhagyták Bagdadot. Jelenleg arról a 700, főként magáncégek alkalmazásában álló szakemberről van szó, akik kétoldalú szerződések keretében dolgoznak Irakban, főként erőművekben, vagy a kőolajipar területén.

Moszkva mindazonáltal cáfolja, hogy elkerülhetetlennek látja a háborút, és a hivatalos megfogalmazások az evakuáció szó helyett is a "kolónia létszámának csökkentése" kifejezést használják. A beszámolók szerint a bagdadi orosz külképviseletek továbbra is a megszokott rend szerint működnek.

Az orosz politika az utolsó pillanatokban is kísérleteket tesz a március 17. környékére prognosztizált Irak elleni amerikai támadás elhalasztására. Gennagyij Szeleznyov, az alsóház (állami duma) elnöke vasárnap Bagdadba utazott, ahol fogadja őt Szaddám Huszein iraki vezető is. Igor Ivanov orosz külügyminiszter ugyancsak a közép-keleti régióban: Iránban, Afganisztánban és Tadzsikisztánban tesz látogatást a jövő héten.  • Tippek
  • Lakáshitel