Tengeri összecsapás Sri Lankánál

MTI
2003.03.10. 14:09
Valószínűleg a tízfős legénység minden tagja meghalt, amikor a Srí Lanka-i parti őrség hétfőn tűzharc után elsüllyesztette a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei szakadár szervezet egyik hajóját. A tengeri összecsapás a sziget északkeleti partjától 312 kilométerre robbant ki. A Srí Lanka-i hadiflotta legénységének négy tengerésze megsebesült, a felkelők oldalán pedig valószínűleg senki nem élte túl a harcot, mert hajójuk lángokban állt, mielőtt elsüllyedt - jelentette be a haditengerészet szóvivője.

A Srí Lanka-i hatóságok szerint a harc a sziget felségvizein robbant ki, miután a felségjelzés nélküli hajóról tüzet nyitottak a parti őrség ellenörző hajójára. A hatóságok gyanúja szerint a hajóval feltehetően fegyvert csempésztek. A tamilok viszont azt állítják, hogy nemzetközi vizeken érte támadás a 60 méter hosszú hajót - jelentette be egy fegyverszüneti ellenőr.

Tizenkilenc évig tartó polgárháború után a múlt év februárjában tűzszünetet kötött a buddhista szingaléz többséget képviselő colombói kormány a hindu tamil kisebbség számára önálló államot követelő Tamil Eelam Felszabadító Tigriseivel. Ez azóta is érvényben van a felek között. Az 1983-ban kirobbant Srí Lanka-i polgárháborúban több mint hatvanezren haltak meg.  • Hírek
  • Személyi kölcsön