Kína egyelőre hallgat arról, hogyan szavaz a BT-ben

MTI
2003.03.11. 12:46
Csiang Cö-min (Jiang Zemin) kínai államfő George Bush amerikai elnökkel telefonon tárgyalva annak a véleményének adott hangot, hogy az iraki kérdést katonai erő alkalmazása nélkül kellene megoldani, és az ENSZ fegyverzetellenőreinek folytatniuk kell a munkájukat Irakban - jelentette be kedden Pekingben Kung Csüan (Kong Quan) kínai külügyminisztériumi szóvivő. Elmondta: Csiang a hétfő éjszakai beszélgetés során azt hangoztatta, hogy nincs szükség újabb határozatra Irak ügyében. Az ENSZ keretében kell békés és politikai megoldást találni.

A szóvivő szokásos keddi sajtóértekezletén ismételten kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől, hogy Kína miként fog szavazni az ENSZ Biztonsági Tanácsban arról az amerikai-brit-spanyol határozati javaslatról, amely felhatalmazást szorgalmaz a Irak elleni háború megkezdésére, ha Bagdad március 17-ig nem bizonyítja: felszámolta összes tömegpusztító fegyverét.

Megfigyelok szerint a BT öt állandó tagja közül már csak Kína nem vallott nyíltan színt, hogy miként szavaz majd a BT-ben. Elemzők úgy vélik: Peking bár ellenzi a háborút, de azt is el szeretné kerülni, hogy csorbát szenvedjenek Washingtonnal fenntartott kapcsolatai - emelte ki az AP amerikai hírügynökség.  • Tippek
  • Bankszámla