Észak-Korea ballisztikus rakéta indítására készül

MTI
2003.03.13. 06:16
Újabb kísérletet tervez ballisztikus rakétával Észak-Korea az amerikai műholdas felderítés adatai szerint, amelyeket a csütörtöki japán sajtó ismertetett. A tokiói lapjelentések szerint Észak-Korea közepes hatótávolságú ballisztikus rakétájával készül újabb kísérletre, s erről az amerikai fél tájékoztatta a japán kormányt. Az 1300 kilométeres hatótávolságú észak-koreai rakéta gyakorlatilag bármely japán területen lévő célpontot el tud érni.

Az amerikai űrfelderítés azt észlelte, hogy az észak-koreai indítóálláshoz üzemanyagot szállítottak, de azt egyelőre nem tisztázták, hogy fel is töltötték-e már a rakétát az indításhoz. Japán - amelyet Washington állítólag még pénteken tájékoztatott Phenjan készülődéséről - felderítő hajókat vezényelt a Koreai-félsziget körzetébe.

Északnak közel száz közepes hatótávolságú ballisztikus rakétája van, s 1993 májusában hajtott végre legutóbb ilyen kísérleti indítást: a rakéta a Japán-tengerbe csapódott. Phenjan 1999-ben moratóriumot hirdetett ballisztikus rakétái indítására, s tavaly szeptemberben meghosszabbította azt az 2003. utáni időszakra is.  • Tippek
  • Babaváró hitel