Sorost Orwell Állatfarmjára emlékezteti a Bush-doktrína

MSNBC
2003.03.13. 14:50
A terrorizmus elleni háború nem lehet az amerikai külpolitika vezérelve, és nem jó, ha a világ legnagyobb hatalmú országa kizárólag az önfenntartással van elfoglalva - írta csütörtökön a Financial Times kontinentális kiadásában Soros György. Az amerikai-magyar pénzembert a Bush-doktrína a George Orwell Állatfarmjából származó idézetre emlékezteti: minden állat egyenlő, de egyesek még egyenlőbbek.

A Bush-doktrína, amelyet az iraki válságban alkalmaznak először, szerinte két pillérre épül: az egyik az, hogy az Egyesült Államok minden tőle telhetőt megtesz kétségbevonhatatlan katonai fölényének megőrzése érdekében; a másik az, hogy jogot formál a megelőző fellépésre.

Soros párhuzamot lát a Bush-kormányzat világméretű vezető szerepre irányuló törekvése és a spekulatív alapú tőzsdei hullámzások között. Az értékpapírok gyors és látványos túlértékelődései, a tőzsdei buborékok sem a semmiből keletkeznek: van valóságalapjuk, amelyet azonban eltorzítanak a tévhitek. Az Egyesült Államok esetében az ország uralkodó pozíciója a valóság, a világméretű fölényre való törekvése pedig a tévhit. A valóság megerősítheti a tévhiteket, de végül a realitások és téves értelmezésük közötti szakadék olyan szélesre tágul, hogy az már fenntarthatatlan.  • Hírek
  • Személyi kölcsön