Tony Blair beszédet intéz a nemzethez

MTI
2003.03.20. 20:24
Brit erők is részt vesznek a csütörtök este megindult iraki szárazföldi hadműveletekben - közölte csütörtök este londoni katonai forrásra hivatkozva a BBC tévé. Az értesülés szerint a királyi tengerészgyalogság kommandós egységei törtek be dél-iraki területre. A BBC szakkomentátora szerint a brit tengerészgyalogosok támadása azt jelenti, hogy amerikai részről is támadásba lendült a tengerészgyalogság, mert a két alakulat az előzetes haditervek szerint együtt indul Bagdad vagy Bászra ellen. A szakértő szerint mintegy 60 ezres amerikai-brit tengerészgyalogos erőről van szó.

Tony Blair kormányfő - hivatala közlése szerint "megfelelő időben" - beszédet intéz a nemzethez. Az ötperces üzenetet már rögzítették, mielőtt Tony Blair elutazott volna a brüsszeli EU-csúcsértekezletre.

A londoni rádió esti jelentése szerint akcióba lépett a brit légierő is, amelynek Tornado harci gépei lézervezérlésű bombákat dobtak le dél-iraki célpontokra. Csütörtökön is egész nap háborúellenes tüntetés volt a brit parlament westminsteri épületegyüttese előtt; a demonstrációban 5 ezren vettek részt.  • Tippek
  • Bankszámla