Emma
-2 °C
6 °C

Megsemmisült egy amerikai helikopter

MTI
2003.03.20. 23:40
Egy amerikai katonai helikopter csütörtökön lezuhant Kuvaitban, de legénysége épségben megmenekült. Mint egy washingtoni tisztségviselő elmondta, a hadsereg AH-64-es Apache helikoptere leszállás közben szenvedett balesetet.

Egy másik helikopter, az amerikai különleges erők MH-53-as Pave Low gépe még csütörtök hajnalban szenvedett balesetet dél-iraki bevetésen, kényszerleszállást hajtva végre. Amerikai tisztségviselők szerint hatfős legénységét és a fedélzetén lévo elitkatonákat kimentették, majd a gépet megsemmisítették, nehogy iraki kézre kerüljön.

Egy iraki katonai szóvivő ellenben azt állította, hogy az iraki erők lelottek egy amerikai helikoptert. Igaz, Sikorsky típusú helikopterről beszélt, amelyet akkor lőttek le, amikor csapatokat és felszerelést szállítva megpróbált behatolni az iraki légtérbe. Az amerikai védelmi minisztérium illetékese azonban hangsúlyozta, hogy egyik esetben sem jeleztek ellenséges tüzet - jegyezte meg az AFP.

Az MH-53-as balesete még a Bagdad elleni cirkálórakéta-csapások megindítása elott történt Dél-Irakban. Mégis ez tekinthető az amerikai légierő első elvesztett gépének az Irak elleni háborúban.