Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Bush: a háború ezúttal nem a félmegoldások hadjárata lesz

MTI
2003.03.22. 16:51
Az Egyesült Államoknak döntő erőt kell alkalmaznia, hogy lerövidítse a konfliktust, amelyre csak "vonakodva" szánta el magát - jelentette ki George Bush amerikai elnök szokásos szombati rádiós beszédében.

George Bush a hét végét Camp David-ben tölti, rádióbeszédét még pénteken a Fehér Házban rögzítették, mielőtt elindult volna a marylandi Catoctin-hegységben lévő elnöki üdülohelyre.

Az elnök figyelmeztette az iraki rezsimet, hogy a háború ezúttal "nem a félmegoldások hadjárata lesz."

"A feltételezettnél tovább tarthat és nagyobb nehézségekkel járhat"

Ugyanakkor arra intette az amerikai közvéleményt, hogy az amerikai és brit erők a jelenlegi gyors előretörés ellenére még nehézségekbe ütközhetnek. "A hadjárat a nagy kiterjedésű országban, a nehéz terepen a feltételezettnél tovább tarthat és nagyobb nehézségekkel járhat" - mondta az elnök.

Bush hangsúlyozta, hogy a háború célja egyértelmű: Irakot meg kell fosztani tömegpusztító fegyvereitől, véget kell vetni annak a támogatásnak, amelyben Szaddám Huszein részesíti a terroristákat és fel kell szabadítani az ország népet.

Az elnök méltatta a Perzsa-öböl térségébe telepített 250 ezer fős amerikai erőt, amely méltónak bizonyult a legemelkedettebb amerikai katonai hagyományokhoz.