Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Olajjal feltöltött árkokat gyújtottak fel Bagdadban az irakiak

MTI
2003.03.22. 18:36
Helyszíni beszámolók szerint az irakiak szombaton Bagdad több pontján és a város környékén is olajjal feltöltött árkokat gyújtottak fel, és ennek következtében borították el hatalmas füstfelhők az eget.

Korábban azt hitték a külföldi újságírók, hogy a füstfelhők a szombat délutáni légicsapások eredményeként alakultak ki. A közelgő légitámadástól tartva a Bagdad központjában álló iraki tájékoztatási minisztériumból sietősen elküldték az újságírókat, akik azután szemlét tettek a füstfelhők keletkezési helyein.

Az AFP tudósítójának beszámolója szerint tucatnyi helyen egyértelműen olajjal feltöltött árkok égtek. A nyilvánvalóan szándékos gyújtogatás eredményeként kitört tüzeket senki nem próbálta meg eloltani.

A műholdakat akarták megtéveszetni

Feltételezések szerint a vastag fekete füstfelhoket eredményező gyújtogatásnak az lehet a célja, hogy zavarja a bombákat vezérlő amerikai műholdakat a célpontok beazonosításában.

Ez az eljárás azonban teljességgel haszontalan, füstfelhokkel nem lehet megzavarni a műholdvezérlésű helymeghatározó rendszereket (GPS). A GPS-rendszerrel felszerelt legtökéletesebb bombák ugyanis a pontos földrajzi koordináták alapján csapnak le a célpontokra.

Szombaton késő délután ismét légiriadó volt az iraki fovárosban, de az iraki légvédelem nem lépett akcióba. Öt nagy erejű robbanás rázta meg Bagdad környékét, de a belvárosban semmi jel nem utalt pánikra. A forgalom lelassult, a távoli robbanások döreje egybefonódott a müezzinek imára hívó énekével.