Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Szlovénia ma szavaz a NATO- és EU-csatlakozásról

MTI
2003.03.23. 09:19
Szlovéniában vasárnap reggel megkezdődött az ügydöntő népszavazás az ország NATO- és EU-csatlakozásáról. Az iraki háború ellenére, amely csökkentette a NATO-tagság támogatását a szlovén lakosság körében, a legutóbbi felmérések azt mutatják, hogy a választópolgárok szűk többséggel ugyan, de az észak-atlanti szövetséghez tartozás mellett fognak szavazni.

Az európai uniós tagság esetében rekord számú, akár 80 százalékos igen szavazatra lehet számítani, amely túlszárnyalná az osztrákok által 1995-ben felállított, 66,5 százalékos csúcsot. Az 1,6 millió választásra jogosult több mint 3000 szavazóhelységben adhatja le voksát 7 és 19 óra között.

Szlovénia az egyetlen állam a hét új NATO-tagjelölt közül, és az első az EU-belépésre váró nyolc közép- és kelet-európai ország közül, amely népszavazással dönt a csatlakozásról. Előzőleg Máltán tartottak népszavazást az EU-csatlakozásról, de annak nem volt kötelező érvénye: a szigetország lakossága kis többséggel - 53,6 százalék - ugyan, de támogatta az uniós csatlakozást.