Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A CNN és a Fox nem mutatja a hadifoglyokat

MTI
2003.03.24. 00:53
Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter "szerencsétlennek" tartaná, ha az amerikai tévéállomások átvennék azokat a képsorokat, amelyeket az al-Dzsazíra katari műholdas tévé sugárzott az iraki háborúban elesett, illetve fogságba esett állítólagos amerikai katonákról.

Több amerikai tévécsatorna közölte vasárnap, hogy óvatosan kezeli az al-Dzsazíra által az iraki tévéből átvett felvételeket, de végül a maga szerkesztési elvei szerint dönt a sugárzásukról. Rumsfeld megjegyezte, hogy az amerikai hadifoglyokról szóló "megalázó" képek bemutatása sérti a rájuk vonatkozó genfi egyezmény rendelkezéseit. Az amerikai központi parancsokság elektronikus levélben hivatalosan kérte a tömegtájékoztatási eszközöket, hogy tartózkodjanak az amerikai halottakat és foglyokat mutató felvételek közzétételétől.

A CNN és a Fox hírtévé eddig nem sugározta az al-Dzsazíra képsorait, és bejelentette, hogy addig nem is fogja, amíg az áldozatok legközelebbi hozzátartozóit nem értesítik.

Az iraki védelmi miniszter vasárnap este megismételte, hogy országa tiszteletben tartja a hadifoglyokra vonatkozó genfi jogot. - Méltósággal fogunk bánni a foglyokkal. Ezt diktálja a vallásunk, a hagyományaink, valamint a genfi egyezmény is, amelyet be fogunk tartani - mondta Szultan Hasim Ahmed al-Dzsaburri Bagdadban.