Ervin
14 °C
22 °C

Az Arab Liga főtitkára bármi áron megállítaná a háborút

MTI
2003.03.24. 02:42
Az Arab Liga főtitkára az Irak ellen indított háború leállítására szólított fel vasárnap. Amr Musza az iraki, az algériai, a libanoni, a líbiai és az ománi külügyminiszterrel tartott megbeszélés után kijelentette: mindegy milyen eszközzel, de a háborút meg kell állítani. - Az Arab Liga ellenzi a háborút, azt bármi áron meg kell állítani - mondta Amr Musza újságíróknak a Kairóban tartott tanácskozás után.

Az Arab Liga külügyminiszterei hétfőn ülnek össze Kairóban. A régóta beütemezett tanácskozáson az iraki helyzetről lesz szó, és a tagállamok nézeteltérései viharos eszmecserét vetítenek előre. Kuvait memorandumot követelte, hogy a külügyminiszterek vegyék napirendre a "Kuvait elleni iraki agressziók" kérdését is. Nadzsi Szabri iraki külügyminiszter a vasárnap esti konzultáció után megismételte azt a fenyegetést, hogy az amerikai-brit erők olyan leckét kapnak Irakban, amelyet soha nem felejtenek el. Törökországot pedig ismét óva intette attól, hogy fegyveresen behatoljon Irakba.

"Az al-Dzsazíra katari székhelyű arab nyelvu hírtelevíziónak adott nyilatkozatában Szabri azzal vádolta Izraelt, hogy hadviselő féllé vált az Irak elleni háborúban. Állítását azzal indokolta, hogy Bagdadban vasárnap izraeli gyártmányú rakéta roncsaira bukkantak. Szabri szerint a háború Izrael érdekeit, a zsidó állam "terjeszkedő és terrorista törekvéseit" szolgálja. A Bagdadban talált izraeli lövedéket gyártó jeruzsálemi cég közölte, hogy valójában egy csalilövedékről van szó, amelyet amerikai gépek lőttek ki az iraki légvédelem megtévesztésére.