Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Civilekkel is harcolnak a britek Bászránál

MTI
2003.03.24. 05:41
Bászra környékén a Black Watch skót ezred katonáit egész vasárnap tűz alatt tartották a civilek, akik géppuskákkal, golyószórókkal, sőt vállról indítható rakétákkal támadtak - derül ki az AFP helyszínen tartózkodó munkatársának jelentéséből. Brit parancsnokok elmondták, hogy az előrenyomuló amerikai és brit erők elől menekülő iraki katonák maguk mögött hagyják fegyvereiket és a katonai felszereléseket. A szövetséges csapatok védelmi állásokba telepített harckocsikat, az út mentén páncélozott szállító jármuveket és tüzérségi lövedékeket találtak.

A polgári lakosság pedig mindenre ráteszi a kezét, amit csak talál. "Mindenhol rejtegetnek fegyvereket, és úgy tunik, hogy minden iraki civilnek megvan a maga kis fegyverkészlete" - mondta el Dougie Hay őrnagy, elismerve, hogy nagyon nehéz helyzettel állnak szemben az emberei. Hay őrnagy ugyanakkor leszögezte: függetlenül attól, hogy civilruhát vagy egyenruhát visel-e, minden olyan irakit célpontnak fognak tekinteni, aki brit katonákra támad fegyverrel. - Háborúban állunk, és tüzelni fogunk arra, aki ránk lő - hangsúlyozta.

Az iraki háború csütörtök hajnali kezdete óta 16 brit katona vesztette életét: 14 helikopterbalesetekben, ketto pedig egy szövetséges tuzbe került Tornado géppel repült.