A lengyel verérkar szerint hétvégére vártható jelentős áttörés

MTI
2003.03.25. 14:38
Az iraki hadművelet tervszerű menetéről számolt be kedden Czeslaw Piatas tábornok, lengyel vezérkari főnök, aki szerint éppen ezért nincs is szükség további, Európában állomásozó amerikai erők bevonására. A lengyel katonai vezető James Lee Jones tábornokkal, a NATO európai szövetséges erőinek főparancsnokával tárgyalt, s közösen tartott sajtótájékoztatón felhívták a figyelmet arra, hogy a koalíciós erők még csak a hadművelet kezdetén tartanak, fokozódnak a légicsapások, és meg kell várni, amíg ezek kifejtik hatásukat a szárazföldi műveletekre.

Jones tábornok, aki egynapos látogatásra érkezett a lengyel fővárosba elmondta, hogy kedd este, de legkésőbb szerdán a 3. amerikai hadtest mély előrenyomulása megnyitja a szövetségesek előtt az utat Bagdadhoz. Piatas pedig a hét végére vár áttörést a hadjáratban. A tábornok szerint a koalíciónak elegendő tartalékai vannak a helyszínen, és Bászra térségének ellenőrzés alá vonása után az alakulatok egy részét át lehet csoportosítani Irak más részeibe - mondta.

Az amerikai tábornok úgy vélekedett, hogy az Európában állomásozó alakulatok bevetése politikai döntést igényel.  • Tippek
  • Lakáshitel