Emőke
-4 °C
9 °C

Több hatalmat a szuperhatalomnak?

MTI
2003.03.27. 15:24
Az ENSZ működését új alapokra kell helyezni, amely a jelenleginél jobban tükrözi a világhatalmi viszonyokat. A cikk szerzője szerint a baj gyökere abban rejlik, hogy a szervezet döntési folyamatai nem tükrözik a valós nemzetközi hatalmi hierarchiát, azt, hogy jelenleg egyetlen szuperhatalom létezik a színen: az Egyesült Államok. A Corriere kommentátora politikai rendellenességnek tartja azt a helyzetet, hogy az USA-n kívül másnak is van vétójoga.

Emiatt a világszervezet szereptévesztésben volt, amikor az ENSZ tiltó hatalmát próbálta szembeállítani az amerikai katonai-politikai hatalommal. Véleménye szerint az ENSZ soha nem gyakorolhat semmiféle "ellenhatalmat". A világszervezetet és a nemzetközi jogot nem lehet arra az illúzióra alapozni, hogy a minden állam egyenlő. A jövőben úgy kell átszabni ezt az intézményt, hogy abban általánosan elismerjék az Egyesült Államok valódi hatalmát, Washington pedig kénytelen legyen elfogadni a nemzetek szövetségének formális, szabályzó hatalmát.

Az ENSZ-nek az etika és a hatalom közötti útkereszteződésként kell szolgálnia. Ha a jövendő, újjáalakított világszervezet hűen fogja tükrözni a világ valóságos erőviszonyait, képes lesz megakadályozni azt is, hogy a szuperhatalom a saját önző nemzeti érdekei szerint cselekedjék - írja a Corriere della Sera kommentátora.